Re-integratie
Mijn Poortwachter staat klaar om uw werknemers te ondersteunen op het gebied van ontwikkeling en herstel. Re-integratie 1e of 2e spoor laat u deskundig uitvoeren door Mijn Poortwachter. Bent u benieuwd naar de loonwaarde van uw herstellende werknemer? Via de Dariuz methode voeren wij graag een loonwaarde-onderzoek uit om op een onafhankelijke wijze de arbeidsprestatie van uw werknemer te beoordelen.
Mijn poortwachter
Hoe helpen wij?
Mijn Poortwachter staat klaar om uw werknemers te ondersteunen op het gebied van ontwikkeling en herstel. Soms kan het voorkomen dat werknemers door ziekte of uitval (tijdelijk) niet in staat zijn om te werken. De Wet verbetering poortwachter beschrijft de verplichtingen van werkgevers en werknemers bij langdurig verzuim.
Als uw werknemer langdurig ziek is, werkt u samen met hen aan een succesvolle terugkeer naar een passende functie binnen uw bedrijf. Dit proces begint met het 1e spoor. Als terugkeer binnen uw eigen bedrijf niet mogelijk is, wordt gekeken naar mogelijkheden buiten uw bedrijf. Dit wordt het 2e spoor re-integratietraject genoemd.
Meer over
Het re-integratietraject
1e spoor: Terugkeer binnen uw bedrijf
Het doel van het 1e spoor is om uw zieke werknemer weer gezond aan het werk te krijgen binnen uw bedrijf. De arbeidsdeskundige onderzoekt de mogelijkheden en functies die passend zijn voor uw werknemer. Samen met de bedrijfsarts wordt er gekeken of het mogelijk is om het eigen werk weer op te pakken of dat er alternatieve kansen binnen uw bedrijf zijn in een andere functie. In beide gevallen wordt er gesproken van een oplossing binnen het 1e spoor.
2e spoor: Externe mogelijkheden
Tijdens het 2e spoor re-integratietraject wordt u als werkgever geholpen om een nieuwe werkgever te vinden voor uw zieke werknemer. Dit kan zowel binnen dezelfde sector als in een andere sector zijn. De zieke werknemer blijft meestal nog tot twee jaar na de eerste ziektedag in dienst bij de oorspronkelijke werkgever, bijvoorbeeld op basis van vrijwillige- of uitzendbasis, waarbij de nieuwe werkgever een tarief betaalt aan de oorspronkelijke werkgever. Na twee jaar krijgt de zieke werknemer de 'no risk'-status tot 5 jaar na de WIA-beoordeling (voorheen bekend als 'WIA-keuring').
Vervolg
Loonwaarde-onderzoek binnen
de Wet verbetering poortwachter
Wanneer uw werknemer nog niet volledig is hersteld maar wel deels of volledig aan het werk is, zowel binnen uw bedrijf als bij een andere werkgever, kunnen er vragen rijzen over de loonwaarde van het verrichtte werk. Loonwaarde in het kader van de Wet verbetering poortwachter heeft betrekking op de economische waarde van de daadwerkelijk geleverde arbeidsprestaties van uw arbeidsongeschikte werknemer.
Het kan voorkomen dat de waarde van het geleverde werk afwijkt van het loon dat wordt doorbetaald. De geleverde waarde van het werk wordt vergeleken met wat er van een gemiddelde werknemer in dezelfde functie verwacht kan worden, en wordt uitgedrukt in een (herstel)percentage van het normale loon. Dit biedt inzicht in wat realistisch is om van de werknemer te verwachten en kan aanvullende informatie verstrekken bij een eventuele uitkeringsaanvraag bij het UWV. Het kan ook worden gebruikt om een passende arbeidsvergoeding te bepalen wanneer de werknemer na een WIA-aanvraag in aangepast werk bij de werkgever blijft.
Samenwerking
Samenwerkingspartner Dariuz
Mijn Poortwachter werkt nauw samen met Dariuz als samenwerkingspartner. De Dariuz-methodiek omvat de stappen ‘Perspectief’, ‘Ontplooiing’ en ‘Duurzame participatie’. Bij elke stap spelen gevalideerde en wetenschappelijk ontwikkelde vragenlijsten een cruciale rol. Met gedetailleerde data-analyse biedt deze methodiek betrouwbare feitelijke inzichten.
Advies op maat
Heeft u vragen over een vaststellingsovereenkomst of wilt u mediation inzetten? Neem vrijblijvend contact op met Mijn Poortwachter voor deskundig advies van onze specialisten. Wij denken graag met u mee!