Niet eens met de bedrijfsarts. Wat nu?

augustus 29, 2023

De werknemer kan het niet eens zijn met het oordeel van de bedrijfsarts of van mening zijn dat de door de werkgever aangeboden arbeid niet passend is. Wat kan de werknemer in dit geval doen? Wettelijk zijn er twee mogelijkheden voor de werknemer;

Aanvragen deskundigenoordeel UWV

Het deskundigenoordeel van het UWV kost de werknemer €100,00. Er zijn werkgevers die in het verzuimprotocol aangeven dat de werknemer ook de kosten van het deskundigenoordeel bij de werkgever mag declareren. Een deskundigenoordeel kost €400,00 wanneer de werkgever de aanvraag doet. 

De volgende vier deskundigenoordelen kunnen bij het UWV worden aangevraagd:

  1. Is er sprake van arbeidsongeschiktheid voor het eigen werk?
  2. Doet de werkgever voldoende aan re-integratie?
  3. Doet de werknemer voldoende aan re-integratie?
  4. Is er passende arbeid bij de werkgever aanwezig?

Een deskundigenoordeel kan ook worden aangevraagd voor een ontslagaanvraag via de kantonrechter. In dat geval is het deskundigenoordeel verplicht en daarom kosteloos voor de werkgever. Dit is van toepassing bij:

  • Ontslag wegens onvoldoende meewerken aan re-integratie;
  • Ontslag wegens veelvuldig ziekteverzuim.

Aanvragen second opinion bij onafhankelijke bedrijfsarts

Sinds de invoering van de nieuwe Arbowet kan de werknemer een second opinion aanvragen bij een tweede onafhankelijke bedrijfsarts op kosten van de werkgever. Deze tweede bedrijfsarts mag niet werken bij dezelfde arbodienst als de eerste bedrijfsarts. Een second opinion is ruimer qua bereik dan een deskundigenoordeel door het UWV. Het kan bijvoorbeeld gaan over:

  • De verzuimbegeleiding;
  • Een uitgevoerd gezondheidskundig onderzoek;
  • Vragen over gezondheidskundige vraagstukken ivm arbeid.

De second opinion heeft betrekking op het gehele advies van de eerste bedrijfsarts. De werknemer dient zelf bij de eerste bedrijfsarts aan te geven dat hij een second opinion wilt. Hier werkt de bedrijfsarts in beginsel aan mee, tenzij er zwaarwegende redenen bestaan om te weigeren, bijvoorbeeld als er recent een second opinion is uitgevoerd.

De eerste bedrijfsarts dient aan de second opinion bedrijfsarts alle relevante informatie te verstrekken. De werknemer bepaalt na het uitvoeren van de second opinion of deze aan de eerste bedrijfsarts ter beschikking wordt gesteld. Als dat niet het geval is, dan eindigt de second opinion. De eerste bedrijfsarts hoeft niets met de informatie van de second opinion bedrijfsarts te doen. 

Let op! Geef duidelijk in het verzuimprotocol aan dat de eerste bedrijfsarts in beginsel de verzuimbegeleiding uitvoert. De eerste bedrijfsarts is en blijft verantwoordelijk, tenzij de eerste bedrijfsarts zelf besluit om de begeleiding over te dragen. 

Geschreven door; Tom Bronk, jurist Mijn Poortwachter

Advies op maat

Direct, daadkrachtig & deskundig advies? Neem vrijblijvend contact op met Mijn Poortwachter voor deskundig advies van onze specialisten. Wij denken graag met u mee!